Friday, May 15, 2009

Sudut mari belajar~!

(di suatu program TV kanak2)

Adik-adik, hari ni kte akan blaja tentang 'considerate'~! Adik2 tau tu apa? Bukan...takde kongsi-the-rate... and ni bukan kuih yg penguin suka makan tu... ni adalah salah satu characteristic yg PATUT ada pada setiap manusia (klau takde tu tak perlu mengaku manusia), proven by the following equation:
human = considerate behaviour
if, u = not considerate
therefore, u = not human

Senang kan? Mari kte pahamkn lagi... being considerate is to put yourself in others' shoe regardless of your own (unless u're really in life-death situation,come on...common sense, bdk skolah rendah pun pandai). This is in line with the Kantian theory (which might be asked dlm paper Corporate Ethics rabu ni...blaja ye adik2).

Mari kte lihat the following case study:
A ada habit suka call B dan mengadu tentang problem dia pada B... nasib baik la B ni orang yg baik hati dan layan je. Tetapi, disebabkan response B yg non-aggressive itu, A merasakan ia adalah appropriate dan decided to call pada bila2 waktu dia suka, tidak mengira B nak tido, rehat, study dan sbgnya. Tambah lagi problem2 yg dikemukan oleh A adalah sgt ridiculous sampai bdk darjah 1 pun tau jawapan (ye adik2 kecik di luar sana...anda kadangkala lebih pandai drpd org2 yg ada SPM/diploma/degree tu~!).

In the situation above, we see that A is being inconsiderate. Eventhough B is being nice, doesn't mean dia care that much pun...klau A kene langgar basikal, jatuh longkang and gigit anjing...pasal la...hidup je lagi. So tak perlu ngada sgt...the world DOES NOT revolves around you (adik2 take note ye, the earth revolves around the sun, the moon revolves around the earth, electron revolves around neutron...tp human takde gravitation pull whatsoever to make other objects to revolve around them)!

So adik2... tak susah kn~?! Nanti episode lain kte blaja benda lain plak ye =)

This show is brought to you by the letter C!

P.S.: This entry is written secara general, maybe it's meant towards someone, maybe it's not. Tapi kalau terasa tu...you might be human after all ~

5 comments:

reSya said...

sindrom2 pelajar tgh tensen. so pandai2 laa berhati2 di jalan raya, ye adik2~

iLLy said...

deng.. akak kite tgh nak makan org...

moroka said...

so 100% true. the world doesn't revolve around you.

igtkan kte srg je tensen, ramai lagi rupanya. :P

Husna said...

saba2..~

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

hehe.gud expresion of urself. c for clever :D!