Saturday, August 21, 2010

Negaraku~ #1 ... kuiz merdeka!!!



Teringat balik what we did semalam... I was helping my colleagues out preparing for this month's Bakti session (which was today, tapi sorry sgt turns out in the end tak dpt join~). Anyway... they were preparing questions to give out to the kids masa kuiz nanti.

So, in conjunction with the upcoming Merdeka, let's learn more about our beloved country. See if YOU can answer ALL these questions WITHOUT GOOGLING (which I doubt you can, coz we had to google them up too =P):

Beri / namakan....

1. Nama-nama 4 sahabat Hang Tuah
2. Negara-negara bersempadan dengan Malaysia
3. Sungai terpanjang di Malaysia
4. Warna jalur teratas pada Jalur Gemilang: merah atau putih? (no googling~!)
5. Peristiwa yang menyebabkan terbentuknya Rukun Negara
6. Wanita yang menjatuhkan sumpah selama 7 keturunan di Langkawi
7. Negara-negara yang pernah menjajah tanah kita ini
8. Gunung tertinggi di Malaysia
9. Tun Hussein Onn digelar sebagai Bapa ______________
10. Jumlah bilangan orang bergelaran Tun dibenarkan (yang masih hidup) pada sesuatu masa
11. Beza Datuk dan Dato'
12. Negeri-negeri Melayu Bersekutu
13. Definisi orang Melayu mengikut Perlembagaan
14. Negeri-negeri yang sekarang tidak mempunyai Sultan
15. Tema bagi Hari Kermerdekaan untuk tahun ini (2010)
16. Berapa jalur yang ditutupi oleh bulan dan bintang pada Jalur Gemilang
17. Sungai terlebar di Malaysia
18. Tahun kereta Proton dilancarkan
19. Nama bermula dengan Wan adalah berketurunan / asal dari negeri mana?
20. Pada PETRONAS Twin Tower, tower mana yang lebih tinggi?

Hadiah kuiz??? It's the new-found knowledge that you get of course! huhu...

P.S.: Would like to thank a certain TP at the office for making us read through the slides on kemerdekaan (complaining we don't have jati diri sebagai warga Malaysia =P)... thank you~!

5 comments:

iLLy said...

OMG i tahun semua jawapan tanpa googling. hehehehe.

gile patriotic.

nak kene tulis jawapan kt sini ke?

sms_topaz said...

really illy?!?! OMG... i'm damn impressed! huhu... tak rugi blaja Malaysian Studies in final year~! sure, tulis la jwpn~ =)

iLLy said...

hehehe. jap ye nnt i tulis. penat lah panjang sgt. btw, enjoyed the iftar with u today. :)

HARITH said...

Owhh..sorry mine nue history lesson was deleted from my hard drive...huhu kalu harith y jd salah sorg drp budak2 tu of sure xkn dpt hadiah..huhu

sms_topaz said...

illy: i enjoyed the iftar too~ it's great to see you again! :)

harith: haha... ni soklan2 ktorang bincang je... a bit too hard for bdk2 darjah 4,5,6. btw, dont delete history lesson from ur brain~!!!